2016
 
Januar
17. januar - Ansager
Det endte med, at december 2015 blev den hidtil varmeste december måned målt i mands minde. Det betød så også usædvanligt mange observationer af dagsommerfugle. Der blev set Dagpåfugleøje, Nældens takvinge, Admiral og sågar en enkelt Det hvide C !!!.
Seneste observation var en Dagpåfugleøje den 28. december!!!... Helt forrykt...
Det usædvanligt lune vejr fik dog en brat ende i starten af det nye år. Vinteren satte for alvor ind den 2. januar med mere normale temperaturer for årstiden. Vi er dog blevet forskånet for meget lave frostgrader lige indtil sidste nat, hvor vi nåede ned på -8,4 grader her i Ansager, og det ser ud til at frosten bider sig fast den næste uges tid.
Som altid er dette jo tidspunktet på året, hvor jeg sidder og planlægger, hvad der skal ske i løbet af det kommende år. Jeg glæder mig først og fremmest helt vildt til at komme ud og teste mit nye kamera. Som jeg nævnte i min status for 2015 har Panasonic DMC-FZ300'eren en hel masse lækre funktioner, som jeg kan bruge i min jagt på de bedste insekt optagelser.
Og her er så min foreløbige plan for dagsommerfuglene: I starten af juni skal jeg til
Tranum Klit for at filme/fotografere Hedepletvinge. På samme tur skulle der også være gode muligheder for Gråbåndet Bredpande og Violetrandet Ildfugl. Derefter går turen til Addit Hede, når Brun Pletvinge begynder at flyve. Endvidere skal jeg også gerne have foto og film af Markperlemorsommefugl, og der skal jeg sandsynligvis til Stenshøje v/Viborg, hvor der sidste år blev meldt en 50 stykker set. Endelig er der Gulhale, som jeg var i Ejstrup v/Kolding for at finde sidste år. Det lykkedes så ikke, og derfor skal jeg afsted igen i år.
Men lad os se, hvad det kommende år byder på.... JEG glæder mig i hvert fald....
 
23. januar - Ansager
Efter nogle dage og især nætter med isnende kulde, koldeste nat var der -11,9 grader, er det blevet til plusgrader om dagen igen.
På fuglebrættet har der derfor været trængsel, og solsortene har travlt med de halve æbler, som jeg har lagt ud. Og sørme om ikke det er blevet til 2 nye arter ved foderbrættet, nemlig Sjagger og Stor Gråsisken. Sidstnævnte er i øvrigt en helt ny art for mig. Jeg har aldrig set den før.
Foreløbig har følgende arter besøgt matriklen i år: Gråspurv, Jernspurv, Bogfinke, Kvækerfinke, Grønirisk, Rødhals, Stor Gråsisken, Sjagger, Solsort, Tyrkerdue, Musvit, Blåmejse og Dompap. Og så er der en lille mejse, som jeg ikke er sikker på, og jeg mangler at få et billede af den til ID. Det er enten Sumpmejse eller Fyrremejse.
 
 
Februar
06. Februar - Ansager
Endnu en ny fugl på foderbrættet. Det var den lille Grønsisken, og der var 3 af dem.
 
22. februar - Ansager
I dag var der hele 3 Dompap-hanner på fuglebrættet. Det har jeg aldrig oplevet før. En enkelt hun sluttede sig forresten også til selskabet.
 
27. februar - Ansager
Så er vi snart nået igennem februar og vinteren holder stadig ved. Koldeste nat i februar var -8,1.
Jeg har endnu ikke været ude at kigge efter de første forårsmålere, og der har da heller ikke været mere end et par aftener, hvor de muligvis kunne have været der, og de faldt selvfølgelig på mine arbejdsdage.
 
 
Marts
15. marts - Haltrup Hede
Så kom endelig dagen, hvor temperaturen blev tocifret. Hele 14,9 grader nåede vi op på, inden skyerne igen lagde en dæmper på løjerne. Jeg nåede lige akkurat en halv time på heden, inden det skete. Og se der, de varmende solstråler havde lokket de første Hvidbrystede Jordbier, Andrena vaga frem, og skovmyrerne var også ude og nyde solen.

En lille video fra heden kan ses her. Det var så også første rigtige test af det nye kamera. Havde lidt problemer med fokuseringen på nogle af optagelserne, så det skal der arbejdes på...
Hvidbrystet Jordbi, Andrena vaga Hvidbrystet Jordbi, Andrena vaga  
 
18. marts - Nørholm Skov
Endelig kom der en aften med mulighed for at komme ud og lede efter frostmålerne. Det blev så kun til en enkelt art, nemlig Grågul Frostmåler, Agriopis marginaria. Jeg så vel en 8-10 stykker.
 
23. marts - Ansager
Årets første dagsommerfugl, en Citronsommerfugl, Gonepteryx rhamni.
 
24. marts - Ansager
DMI's prognose for de næste 3-4 uger er sgu' temmelig nedslående. Det begynder efterhånden at ligne det kolde vejr, vi havde i 2013, hvor det først blev forår i starten af maj.
 
 
April
07. april - Ansager
Bortset fra et par lune dage i starten af måneden, hvor vi nåede helt op på 18,9 grader, så passer DMI's prognose desværre rigtig godt: Råkoldt, regnfuldt og blæsende... et rigtig ubehageligt vejr.
Og hvad gør man så ved det?.... joh, man kan jo "forske" lidt. Morten DD lagde f.eks. et indlæg ud på FB om Engblåfuglens bekymrende tilbagegang, og det vakte straks min interesse. Denne smukke sommerfugl fløj jo engang, omend ikke talrig, i min gamle mose. Det var i 70'erne. Og i Filsø filmede jeg den sågar i starten af 90'erne. Filmmaterialet eksisterer dog ikke mere.
En af artens få tilbageværende tilholdssteder synes at være Borris Hede, og det er jo ikke meget længere væk, end jeg kan spytte....
Der skal helt sikkert aflægges et besøg der i juni, når arten flyver.
Det "pisser ned" udenfor, så lad os "forske" videre. Og se nu lige der... Moseperlemorsommerfugl fundet blot et kvarters kørsel fra Ansager!!!... det må sgu' da være løgn... hvorfor har jeg ikke set det noget før?. Jeg får sgu' da travlt i juni, for den skal jeg da også ud og kigge efter...
Og så KAN jeg altså ikke rigtig forstå, at den ikke er meldt fra Nørholm Hede. Og for den sags skyld også Bølleblåfuglen. Der er jo både højmose og sumpede områder på heden, og foderplanterne er der også. Endnu et projekt for juni måned.... øhhh, hvor mange dage er der egentlig i juni? Ikke nok, er jeg bange for....
 
08. april - Hessel
Jesper, min gode kratluskerven fra Hodde, syntes jeg skulle have æren af at se en af Danmarks sjældneste svampe, så vi drog ned til Hessel Eng, hvor han et par dage i forvejen, havde fundet den Blågrønne Fontænehat, Arrhenia chlorocyanea, som i nyere tid (siden 1907) kun er fundet på 7 lokaliteter. Altså en sjældenhed af rang, der i sommerfugleverdenen vel ville svare til et genfund af Hedepletvinge på
Nørholm Hede!!!.
En søgning på Google viste, at der ikke fandtes nogen video af svampen, så her var jo en oplagt mulighed for mig til at lave verdens første video af den sjældne svamp. Det gjorde jeg så den 10.april og resultatet kan ses på dette LINK.
 
24. April - Ansager
I dag vovede jeg mig ud på en lille tur til et par af lokaliteterne. Eneste positive, jeg kan viderebringe fra turen, var en obs af Citronsommerfugl, Gonepteryx rhamni, så nu har jeg set hele 3 dagsommerfugle i år. Men for hunnen da, hvor bliver foråret af.... vidste jeg ikke bedre, kunne man nemt foranlediges til at tro, det stadig er vinter. Og det fortsætter.... se blot næste uges vejrudsigt for Ansager!!!
 
 
Maj
01. maj - Assenbæk
NU KOMMER FORÅRET !!!  Efter en miserabel uge med regn, slud, sne, hagl, nattefrost og en hvinende kold vind, ser det for alvor ud til, at forårsvejret slår igennem i den kommende uge.
Og i dag så jeg da også endelig et par dagsommerfugle igen. På stien v/brakmarken så jeg 2 Aurora, Anthocharis cardamines (hanner), 6 Citronsommerfugle ,Gonepteryx rhamni (2 hunner, 4 hanner), og en enkelt Dagpåfugleøje, Aglais io.
Nedenstående vejrudsigt er for den kommende uge, så der er god grund til at glæde sig:
 
05. maj - Storemose, Assenbæk Plantage
Man skal jo altid være forsigtig med at stille for store forventninger, men det gjorde jeg altså alligevel, for dagen i dag ville betyde knald eller fald... enten finder jeg larverne af
Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi, i Storemose, eller også gør jeg ikke...
JEG FANDT DEM SGU'.... YES... ca. 60 små larver på 6 forskellige tjørnebuske.... simpelthen bare så skønt. Jeg nåede knapt nok ind på mosearealet, før jeg så de første, og det var netop på den busk, hvor jeg sidste år filmede en æglægning... SÅDAN!!!
Eventyret fortsatte i
Assenbæk Plantage, hvor jeg fik et par rigtig gode optagelser af Aurora, Anthocharis cardamines.
 
07. maj - Storemose, Puglund Fiskesø, Assenbæk Plantage
På tur med Jesper. Først besøgte vi Storemose for at se larverne af Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi, som Jesper aldrig har set før. Derefter rundede vi Puglund Fiskesø, hvor det blev til lidt billeder og video af Brun sandspringer, Cicindela hybrida. I Assenbæk Plantage så vi Aurora, Anthocharis cardamines, Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi og årets første Skovblåfugl, Celastrina argiolus.
 
11. maj - Storemose
Sidste sommer var der rigtig mange Engkøllesværmere, Zygaena trifolii i mosen. Det fik mig på tanken, at med så mange sommerfugle, måtte det da være muligt at finde larven også. Og ja, der gik da heller ikke lang tid før jeg fik øje på den første... og den anden... og den tredje... og hov, lige pludselig var de overalt. Jeg blev helt nervøs for, hvor mange jeg mon var kommet til at træde på...
De er stadig temmelig unge, så jeg må vende tilbage senere. En enkelt Skovblåfugl, Celastrina argiolus blev det da også til.
 
12. maj - Krarup Lund
Så er årets første Nældesommerfugl, Araschnia levana, spottet. Desværre var de 2 korte videoklip uskarpe... sgu' ikke altid let at styre det nye kamera...
Og samtidig også årets første Stor Kålsommerfugl, Pieris brassicae. Det var faktisk den, jeg først fik øje på, men i samme øjeblik kom så den lille "Nælde" flyvende og satte sig lige ved siden af...
 
13. maj - Storemose (Ansager)
I dag er der flyttet 6 nye "familiemedlemmer" ind i min udestue. 6 larver af Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi, nyder nu (forhåbentlig) livet i mit hjemmelavede larvebur. Det hele skulle gerne ende med en "Time Lapse" af en klækning, hvis ellers jeg er heldig at være på rette sted på rette tidspunkt...
 
19. maj - Storemose
Et kort besøg i Storemose gav et par gode videooptagelser af larverne af Engkøllesværmer, Zygaena trifolii, af hvilke jeg så en 10 stykker. En enkelt Aurora, Anthocharis cardamines (han) fløj også rundt.
Der har længe hersket tvivl om, om det er Engkøllesværmer, der flyver i mosen, eller Femplettet Køllesværmer. Først i 2015 blev den identificeret til, næsten sikker, at være Engkøllesværmer. Et foto af larven, ædende af foderplanten Sump-Kællingetand, Lotus pedunculatus, afgjorde så sagen 100%. Tak til Jan Fischer og Kjeld Brem...
 
20. maj - Storemose (Ansager)
Mine logerende gæster, larverne af Sortåret Hvidvinge, er nu gået i gang med at forpuppe sig, så nu er det bare at vente...
 
22. maj - Krarup Lund - Haltrup Hede
Nattens regnbyger sammenholdt med en lummer varme, betød næsten tropiske forhold i skoven. Den fugtige varme intensiverede den liflige, hvidløgsagtige duft af de mange Ramsløg, Allium ursinum. Også den blomstrende Hvidtjørn, Crataegus laevigata, kunne duftes i hele skoven.
Nå, men det jeg egentlig kom for, var den lille "eksotisk" udseende Blodcikade, Cercopis vulnerata. Og jeg fandt den da også... i alt 8 stk. blev det til. Blodcikaden er jo en ret ny art for Danmark, og Krarup Lund er foreløbig det eneste sted heromkring, at den er fundet. Den bør søges på andre lignende steder, når engang jeg får tid.
Haltrup Hede ventede der mig noget af en oplevelse, nemlig den lille, dagflyvende ugle, Lyng-Dagugle, Anarta myrtilii. Lyng-Dagugle er, sammen med den sjældne Melbærris-Dagugle, nogle af de sværeste sommerfugle overhovedet at filme og fotografere. Men i dag lykkedes det. Uglen viste sig at være næsten håndtam. Jeg gik ellers uhyre forsigtig til værks, da jeg først så den, vel vidende hvor vanskelig et "bytte", der sad lige for næsen af mig. Skyndte mig, hvis man da ellers kan bruge det udtryk her, at få taget noget video af dyret. Stadig uvidende om dette eksemplars tillidsfulde væsen, fik jeg lirket mit fotokamera, Fuji'en, ud af rygsækken, Det hele foregik i super slowmo. Jeg tændte kameraet og.... åååh nej.... batteriet var tomt.... SCHEIIIIISE!!!..... Ikke nok med, at jeg sad overfor en af de vildeste sommerfugle... nu skulle der også skiftes batteri. Men utroligt nok blev den siddende og jeg fik skudt et par rimelige foto's. Desværre havde den i mellemtiden lukket vingerne sammen, så jeg ikke kunne få et billede af de smukke, gulsorte bagvinger.... og her var det så, jeg tog chancen... satte min finger ganske forsigtigt ned og skubbede blidt til den. Og sørme om ikke den bare kravlede lidt højere op og bredte forvingerne lidt ud... blev der ellers skudt og skudt og skudt....
En uforglemmelig oplevelse !!!
Udover denne lille skønhed, mødte jeg også Grøn Busksommerfugl, Callophris rubi, og årets første Poppelbladbille, Chrysomela populi.
Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi - pupa Ramsløg, Allium ursinum Blodcikade, Cercopis vulnerata Lyng-Dagugle, Anarta myrtilli
 
24. maj - Nørholm Hede - Nørholm Eng
Inspireret af mit fund af Lyng-Dagugle for et par dage siden, drog jeg i dag til Nørholm Hede for at finde dens nære slægtning Melbærris-Dagugle, Coranarta cordigera. Og jo, den var der. Jeg fik sågar lidt video, omend ikke vildt godt, af den. Et enkelt eksemplar blev det til.
På engen var Blåvinget Pragtvandnymfe, Calopteryx virgo, i gang med at klække. Langs bredden af Varde Å, sad der mange frisk udklækkede eksemplarer. Jeg fik et godt billede af en, som lige var klækket og sad ved siden af det tomme puppehylster. Og så var der også en enkelt Skovblåfugl, Celastrina argiolus, en hun, som flagrede rundt på sin sædvanlige, ubeslutsomme maner. Nærmest umuligt at få billeder af disse sommerfugle. Jeg skal i hvert fald helt tilbage til 2012 for at finde et hæderligt billede af den.
 Blåvinget Pragtvandnymfe, Calopteryx virgo      
 
27. maj - Nørholm Hede
I dag var Jesper med på turen til heden, og vi så hele 4 Melbærris-Dagugler, Coranarta cordigera. Jesper fik endda et billede af en, omend noget slidt eksemplar. Og så fandt vi for første gang den lille Grøn Lyngmåler, Chlorissa viridata, på heden. Jeg har den jo allerede fra Haltrup Hede og Abild Hede. Arten beskrives som værende sjælden i Danmark. Det er så ikke lige det indtryk jeg får af den, efter at kunne notere den fra 3 af mine lokaliteter.
Årets første notering af Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi og Okkergul Randøje, Coenonympha pamphilus, blev det også til.
 
29. maj - Ansager
Så er det ganske vist... de seneste dages flotte sommervejr har lokket Hedepletvingen frem. Så nu går turen til Tranum Klit på torsdag den 02. juni. Det bliver sammen med Jesper, som også gerne vil opleve denne smukke og sjældne sommerfugl. Vi bliver der i 2 dage, og håber på godt vejr og en masse gode video- og fotooptagelser. Vores guide bliver Bjarne Nielsen, som kender området godt.
 
 
Juni
02. juni - Ansager - Tranum Overklitten Sø - Klim Udklit
Selvfølgelig skal mine pupper af Sortåret Hvidvinge da begynde at klække, samme dag som jeg skal på tur.... for hunne da, jeg kan jo ikke være to steder på èn gang... Nå, men jeg må jo bare håbe på, at de ikke alle sammen klækker inden jeg kommer hjem igen.
Klokken er 08.00 og turen går til Nordjylland for at filme og fotografere den sjældne og smukke Hedepletvinge, Euphydras aurinia, i selskab med Jesper fra Hodde.
Efter indtjekning i "Mosehuset BB", kørte vi så ud til Overklitten, hvor Bjarne Nielsen guidede os igennem området. Og vi kom da heller ikke længere end lige ind på den blomsterrige mark, før vi så de første pletvinger. Det var første gang Jesper mødte denne sommerfugl, så begejstringen var selvfølgelig stor, og jeg har da heller aldrig set den så talrig. Bjarne viste os det sted, hvor han dagen i forvejen havde set flere individer i parring, i en lille lysning i plantagen, der ligger op til markerne. Og der var stadig gang i parringsritualerne. Vi så vel en 8-10 par i parring, og jeg fik en hel del video og foto af dem. Det er svært at bedømme, hvor mange pletvinger der var, men vi så vel mindst 50-100 stykker.
Efter et par gode timer på denne lokalitet, kørte vi videre til Klim Udklit, hvor der dagen i forvejen var spottet Gråbåndet Bredpande, og den ville vi da også gerne se. Søren Rosenberg stødte til vores lille gruppe, og guidede os til stedet. Desværre fandt vi ikke den sjældne bredpande, men Hedepletvingen var der en 8-10 stykker af på en lille mark. Desuden var der en del Dværgblåfugle, Cupido minimus, på den nærliggende skovsti.
Det var et par trætte og sultne kratluskere, der "nappede" en "take away" grilkylling med hjem til residensen, hvor den blev indtaget på terrassen med velbehag. Her blev der så kigget foto og video, og resultatet var tilfredsstillende, men helt færdig bliver man jo aldrig, så i morgen går turen igen til Overklitten.
 
03. juni - Tranum Overklitten Sø
Efter en god gang morgenmad, kørte vi igen ud til Overklitten. I går havde jeg mest fået parringsleg og parring af Hedepletvingen, så i dag gjaldt det video af sommerfuglen, når den fouragerer på blomsterne, og også gerne en æglægning. Det med æglægningen klappede så ikke. Der var ellers mange, som så ud til at ville gå i gang, men nej, det må vente til en anden god gang. I dag var der i øvrigt endnu flere individer, et skud fra boven siger 200-300. Marken var nærmest helt levende.... ja, der var sågar så mange, at vi begyndte at bande dem væk, for lige pludselig blev vores fokus indstillet på en hurtigflyvende lille humlebiagtig skabning, som viste sig at være en Smalrandet Humlebisværmer, Hemaris tityus... og nu var alle pletvingerne nærmest i vejen. Jeg sagde til Jesper: "Tænk, at en mand som dig, der for mindre end 24 timer siden, aldrig har set en Hedepletvinge, kan finde på at bande dette smukke dyr væk".... Men ja, de var altså lettere irriterende i vores jagt på humlebisværmeren. Alligevel lykkedes det da at få et par rimelige billeder af den, i hvert fald så gode, at vi kunne identificere den til den smalrandede udgave.
Vi holdt ud i den stegende hede i næsten 3 timer, inden turen så gik tilbage til det vestjyske...
Hedepletvinge, Euphydras aurinia Hedepletvinge, Euphydras aurinia Hedepletvinge, Euphydras aurinia Smalrandet Humlebisværmer, Hemaris tityus
 
04. juni - Ansager
Der er i øjeblikket så varmt og trykkende, tæt på 30 grader i skyggen, at det er uudholdeligt at løbe rundt i terrænet, så nu gælder det de sidste 2 tilbageværende pupper af Sortåret Hvidvinge, som jeg gerne vil "Time lapse". Så det bliver dagens projekt.
6 timer senere.... og der er ikke sket en "disse"... underligt.... gider sgu' ikke mere i dag...
 
05. juni - Ansager - Høllund Bro Syd for Holme Å - Haltrup Hede
Endnu engang skal det forsøges at få denne time lapse video af hvidvingen, så jeg stiller udstyret op og håber på, at der er sket noget, når jeg kommer hjem igen. Jeg vil nemlig en tur til Høllund Bro, som ligger mellem Hovborg og Vorbasse. Der blev der nemlig fundet både Moseperlemorsommerfugl, Violetrandet Ildfugl og Bølleblåfugl sidste år. Desværre så jeg ikke nogen af dem, og da vejret stadig var ulideligt varmt, blev det kun til en kort tur. Desuden skulle jeg nok ha' taget støvler på, for det var temmelig fugtigt terræn... det ved jeg jo så til næste gang.
På hjemvejen blev det til et kort kig på Haltrup Hede for at se, om Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi var begyndt at flyve. Og jo, der var en enkelt på heden. På marken udenfor er tidslerne endnu ikke kommet i blomst, men når det sker, vil det sikkert være et godt sted at finde sommerfuglen.
Og hvad er der så sket med mine pupper derhjemme?... er de klækket i mellemtiden?.... NEJ NEJ og atter NEJ... begynder sgu' næsten at tvivle på, om de overhovedet er i live...
 
08. juni - Storemose
Så er der også kommet gang i Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi, i Storemose. De fløj bogstaveligt talt om ørerne på mig. Svært at sætte antal på, men et sted imellem 30 og 50 har der helt sikkert været.
 Og de har udvidet deres territorium, således at de nu flyver på hele det område af mosen, jeg indtil videre har besøgt. Jeg fik da også en hel del gode optagelser, både af parringsflugt, parring, søgning efter egnede æglægningssteder, samt selve æglægningen. Desværre valgte de 2 æglæggende individer den mest omblæste tjørnebusk at lægge deres æg på, hvilket gjorde det uhyre svært at filme. Et par Tidselsommerfugle, Vanessa cardui, fløj også rundt og besøgte de frisk udsprungne tidsler.
Og Engkøllesværmeren, Zygaena trifolii, havde forpuppet sig. Jeg fandt 3 pupper, samt en enkelt larve.
Engkøllesværmer, Zygaena trifolii - larva      
 
09. juni - Storemose
Årets første Græsrandøje, Maniola jurtina.
 
10. juni - Addit Hede
Brun Pletvinge, Melitaea athalia, var jo et af mine mål for i år, så i dag gik turen til Addit Hede. Da jeg ankom, var der temmelig mange skyer på himlen, og der stod en strid vind ind over heden, som nu mest ligner en græsmark. Altså ikke særlig gunstige forhold. Det varede dog ikke længe inden jeg fandt de første individer siddende på Skabiose blomsterne med sammenklappede vinger, ventende på bedre vejr. Og det BLEV heldigvis bedre vejr, meget bedre endda. Solen kom frem og vinden løjede af, især jo længere jeg kom ned imod den ende, som ligger ned til Salten Langsø. Pludselig vrimlede det bare med pletvingerne.
Det blev også til et glædeligt gensyn med Violetrandet Ildfugl, Lycaena hippothoe, en sommerfugl som jeg ikke har set hunnen af siden 80'erne. Og det skulle blive endnu bedre. På vej tilbage til bilen fandt jeg den igen, denne gang i parring... ja, der var sågar endnu et par, som jeg næsten havde trådt på i min iver for at få nogle skud af det første par. Så det var en lille plaster på såret over, at jeg ikke fik en parring af pletvingen, til trods for, at de var der i stort tal.
Også Dværgblåfuglen, Cupido minimus fløj ret talrigt på heden/engen. Jeg så omkring en 10 stykker.
Brun Pletvinge, Melitaea athalia Violetrandet Ildfugl, Lycaena hippothoe - female Violetrandet Ildfugl, Lycaena hippothoe i parring Dværgblåfugl, Cupido minimus
 
12. juni - Haltrup Hede
Kærulden blomstrer i fuldt flor på heden lige nu, så meget passende er årets første Moserandøje, Coenonympha tullia, kommet frem.
 
19. juni - Assenbæk Plantage
På en overskyet, men lun dag, var der ikke mange sommerfugle fremme. Et par bredpander og randøjer fløj der dog. Således min første observation af Engrandøje, Aphantopus hyperantus i år.
Men i sådan et vejr, er der jo så mange andre insektarter fremme. Humlebier, Svirrefluer, Biller og den forunderlige Skorpionflue, Panorpa sp., et insekt der ikke menes at have ændret udseende i millioner af år, og måske endda er forfader til mange af nutidens insektarter. Den ser farlig ud, men er såmænd ganske uskadelig.
 
Skorpionflue, Panorpa sp. - male Skorpionflue, Panorpa sp. - male Skorpionflue, Panorpa sp. - female  
 
26. juni - Letbæk, Assenbæk Mølle
Inge Nagstrup havde arrangeret en Guldsmedetur til Letbæk og Assenbæk Mølle, og den skulle jeg da med på. I alt deltog 14 "kratluskere" på turen, bl.a. Guldsmede-guruen over dem alle, nemlig Erland Refsing Nielsen, som fortalte om de forskellige arter, vi så på turen. Før turen var der meldt 7 arter fra området. Det er nu øget til 23 arter. Ikke dårligt, når man betænker, at der er omkring 60 danske arter af Guldsmede.
Jeg har siden været inde og kigge på Guldsmede-Atlas på det kvadrat, hvori bl.a. Puglund Fiskesø, Abild Hede og Storemose ligger. Her er der kun meldt 9 arter. Det må jeg se at få gjort noget ved.
 
27. juni - Storemose, Abild Hede
Det er ikke ligefrem sommerfuglevejr i øjeblikket, for det meste overskyet og af og til en regnbyge, men denne formiddag holdt det da rimeligt tæt med nedbøren. Jeg har længe luret på en lille tur til Abild Hede's nordside for at kigge efter Moserandøje. I det dårlige vejr, så jeg dog ingen, men der vokser temmelig meget Kæruld, så mon ikke den er der, et eller andet sted.
I Storemose fløj de første Isblåfugle, Polyommatus amandus, 2 hanner. Også Engkøllesværmer, Zygaena trifolii, er nu kommet frem, så omkring en 10-15 stykker. Sjovt at se, hvor hurtig de kom på vingerne ved det mindste lille solstrejf.
Også de første, spæde larver af Blodplet, Tyria jacobaeae, er kommet frem.
Jeg tjekkede også lige de små Tjørnebuske for æg af Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi. Det er svært at bedømme antallet af æg, men jeg fandt i hvert fald 15 æglægninger, så mon ikke der er et par hundrede.... mindst.
 
 
Juli
04. juli - Storemose
Det bliver vist en rigtig våd ferie i år. DMI melder ustadigt vejr i de nærmeste mange dage, og med dagtemperaturer omkring 15 grader. I dag var der så lige et ophold imellem bygerne, men blæsten gjorde det umuligt at filme, og det meste af tiden var det overskyet. Alligevel blev det en tur med en dejlig oplevelse.
Et lille rådyrkid lå nemlig og "trykkede sig" i det lange græs. Faktisk var jeg gået lige forbi den på blot en meters afstand, og det var kun fordi jeg kiggede mig tilbage, at jeg fik øje på den. Jeg gik i "slow-motion mode" og fik taget et par billeder af det lille kræ. Så bevægede jeg mig langsomt bort fra stedet igen, så kiddet kunne få ro igen.
Af sommerfugle så jeg i dag Dukatsommerfugl, Lycaena virgaureae, hvilket var min første obs i år. Isblåfugl, Polyommatus amandus, var også på vingerne, 2 hanner og en hun. Og Engkøllesværmer, Zygaena trifolii, forsøgte også at navigere i det blæsende vejr. Endvidere så jeg: Tidselsommerfugl, Vanessa cardui - Nældens Takvinge, Aglais urticae - Stor Bredpande, Ochlodes sylvanus - Grøn Køllesværmer, Adscita statices.
 
08. juli - Assenbæk Plantage
I dag ankom så endelig mit nye "våben", et Sony handycam FDR-AX53, som bl.a. kan optage i 4K, ligesom Lumix'en. Jeg har hele tiden haft problemer med fokuseringen på Lumix'en, så nu håber jeg på bedre resultater med dette apparat.
Og de første testoptagelser ser da også lovende ud. Klart...jeg skal lige finde mig til rette, men så forventer jeg altså nogle fremragende timer i selskab med mit nye kamera.
I dag blev det til lidt film med randøjer, dukatsommerfugle, et par humlebier, og så selvfølgelig larverne af Blodplet, som er overalt på brakmarken.
 
09. juli - Storemose
Nu ser det ud til, at køllesværmerne er ved at være ovre deres flyvetid. Kun et par slidte eksemplarer, magtede at flyve lidt rundt i det blæsende og overskyede vejr. Bedste fund i dag blev en Kobberguldbasse, Protaetia cuprea, som jeg fik på video.
 
11. juli - Nørholm Hede
Man skal godt nok være heldig for at ramme lidt godt vejr i øjeblikket. I dag var det (igen) for det meste overskyet, men solen smilte dog lidt, en gang imellem. Turen til Nørholm Hede, blev således slet ikke så ringe endda. For første gang så jeg nemlig hunnen af Foranderlig Blåfugl, Plebejus idas, og hele 5 hanner. I øvrigt første gang siden 2013, at jeg ser den igen. Og jeg fik også lidt video af dem. Endvidere så jeg en enkelt han af Dukatsommerfugl, Lycaena virgaureae.
 
13. juli - Nørholm Hede
Jeg fik ikke helt færdiggjort mine videooptagelser af Foranderlig Blåfugl, Plebejus idas, så et nyt besøg på heden i dag skulle råde bod på dette. Og jeg fik da også nogle brugbare skud, dog ikke af helt den kvalitet, jeg ønskede. Et forsøg med en forsatslinse 4+, i stedet for BESEL'en, var ikke nogen succes. Men nu er der bestilt en mellemring, så jeg kan sætte BESEL'en direkte på camcorderen. Og så er det jo ellers bare med at få lært camcorderen ordentlig at kende.
Foranderlig Blåfugl, Plebejus idas - male Foranderlig Blåfugl, Plebejus idas - female  
 
14. juli - Ansager
Med den nyindkøbte 55-58mm mellemring, kan jeg nu tilslutte min 4x macro BESEL-linse direkte til Sony camcorderen. Det skal prøves af, så snart vejret og tiden tillader det. De første optagelser blev jo lavet med hele 4 mellemringe...
 
19. juli - Lønborg Hede
Vejrudsigten sagde tørt, men overskyet, indtil middag.... lad mig lige slå fast.... man SKAL ikke altid tro på vejrudsigten.
Jeg startede ganske vist ud i morges kl. 09.15 fra "Camp Ansager" med næsten-solskin, men det fik da hurtigt en ende. Da jeg nåede til Ølgod faldt de første regndråber. Jeg tænkte: "Well OK, et par dråber hist og pist ska' sgu' ikke ødelægge den planlagte tur til Lønborg Hede, hvor planen er at lede efter Ensianblåfugl og Argusblåfugl". Haha... da jeg nåede til Strellev-Lyne, stod det ned i stænger.
Fremme på mødestedet i Hemmet, hvor jeg havde aftalt at mødes med Kis Boel Guldmann og Bo Skelmose, var vejrudsigten mere til jagt på frøer og snegle. Regnen løjede dog noget af, og da vi ankom til Lønborg Hede, hvor Keld Skytte Petersen, vores 4. deltager, allerede var i gang med at gøre klar, blev det efterhånden tørvejr.
Og ja.... vejret blev efterhånden bedre og bedre, og sågar solen begyndte at titte frem.
Fremme på mødestedet i Hemmet, hvor jeg havde aftalt at mødes med Kis Boel Guldmann og Bo Skelmose, var vejrudsigten mere til jagt på frøer og snegle. Regnen løjede dog noget af, og da vi ankom til Lønborg Hede, hvor Keld Skytte Petersen, vores 4. deltager, allerede var i gang med at gøre klar, blev det efterhånden tørvejr.
Og ja.... vejret blev efterhånden bedre og bedre, og sågar solen begyndte at titte frem.
Fremme på mødestedet, hvor jeg havde aftalt at mødes med Kis Boel Guldmann og Bo Skelmose, var vejret mere til jagt på frøer og snegle. Regnen løjede dog noget af, og da vi ankom til Lønborg Hede, hvor Keld Skytte Petersen, vores 4. deltager, allerede var i gang med at gøre klar, blev det efterhånden tørvejr.
Og ja, vejret blev stille og roligt bedre og bedre, og solen tittede sågar frem. Og med den kom også sommerfuglene. Det blev til min første oplevelse med både Argus Blåfugl, Plebejus argus og Ensian Blåfugl, Maculinea alcon.
Dermed har jeg nu set 50 af Danmarks dagsommerfuglearter....
   
Argus Blåfugl, Plebejus argus Ensian Blåfugl, Maculinea alcon    
 
20. juli - Nørholm Hede
HOLD DA KAJE.... så blev det sgu' sommer. Gik nærmest i chok i morges, da jeg trak soveværelsesgardinerne fra... klar blå himmel og solskin... DET er fanneme længe siden...
Og hvad værre er... jeg er slet ikke vant til så varmt vejr... 28 grader i skyggen.
Men blev alligevel lokket til en tur på Nørholm Hede. Egentlig var planen at fotografere og filme det fantastiske blomsterflor, der møder én langs vejene på Nørholm Hede. Jeg opgav dog ret hurtigt, for varmen var ekstrem, og blomsterbilleder er nu engang bedst, når der ikke er så stor kontrast mellem lys og skygge.
I stedet blev jagten koncentreret om en lille klynge tidsler, som stod i læ for den svage vind. Og hold da op, hvor der var liv... sommerfugle, hvepse, bier, svirrefluer, guldbasser... OG Kæmpefluen Harald, Tachina grossa. Første gang, jeg møder denne legendariske flue på Nørholm. Sørme om ik' der var 2 Harald'er. Var tæt på, at få foto med dem begge, men en eller anden svirreflue ødelagde muligheden.
OG HOV, hva' faan var det? ...Jamen er det ik'... jow da... en Markperlemorsommerfugl, Argynnis aglaja. Også første gang, jeg møder den her på heden. I det hele taget første gang, jeg møder den siden mine samlerdage i 1975. Så ganske vist én sidste år i Assenbæk Plantage, men uden sikker identifikation.
Lidt længere nede ad Stokkebrovej, mødte jeg endnu en Markperlemor, så alt i alt en fantastisk dag: 2x Harald, 2x Markperlemor...
 
21. juli - Nørholm Hede
Endnu en drønvarm dag på heden. Denne gang i selskab med Jesper. Kæmpefluen Harald, Tachina grossa, synes at ha' indtaget heden for fuld tryk. Vi så mindst 20 eksemplarer af den nuttede "fluebamse".
Af sommerfugle så jeg flg.: Nældens Takvinge, Aglais urticae - Dagpåfugleøje, Aglais io - Stor Kålsommefugl, Pieris brassicae - Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi - Dukatsommerfugl, Lycaena virgaureae - Græsrandøje, Maniola jurtina - Engrandøje, Aphantopus hyperantus - Skovblåfugl, Celastrina argiolus.
Kæmpefluen Harald, Tachina grossa Dukatsommerfugl, Lycaena virgaureae Nældens Takvinge, Aglais urticae Markperlemorsommerfugl, Argynnis aglaja
 
27. juli - Nørholm Hede
Efter en lille uge med temperaturer nær de 30 grader, er det igen blevet udholdeligt at bevæge sig ud i naturen. Og turen gik igen til Nørholm Hede, egentlig for at fotografere og filme det fantastiske blomsterflor, der står langs hedevejene.
Og jo, jeg fik da også taget nogle skud... lige indtil jeg nåede hen til en lille gruppe af Gederams, Epilobium angustifolium. Så kan det nok være, at min fokus blev ændret. Der sad nemlig 3 granvoksne larver på planterne. Jeg bestemte fejlagtigt larverne til at være Dueurtsværmer, men en række venlige sjæle irettesatte mig på Facebook. Det var selvfølgelig larver af Snerresværmer, Hyles galii, i stedet for.... tjah, sådan kan det gå, når ens hjerne har "kilet sig fast" på en art...
Men det blev fundet jo da slet ikke ringere af. Det er nemlig første gang, jeg finder den som larve her i området. I 2012 så jeg en meget slidt voksent individ her på heden, flyvende omkring i stegende hede om eftermiddagen.
 
Snerresværmer, Hyles galii - larva  
 
28. juli - Nørholm Hede, Nørholm Skov, Assenbæk Plantage
Det er torsdag morgen, og jeg er lige kommet hjem fra mit arbejde som natportier. Og det bedste af det hele... det er weekend!. Så hvorfor ikke bruge formiddagen på en rundtur for at tjekke mulige steder for Dueurtsværmer-larver?. Vejret er rigtig flot, og jeg kan jo bare sove i eftermiddag.
Som tænkt, så gjort. Jeg lagde ud med Nørholm Hede, hvor jeg så Snerresværmer larverne i går, for at få lidt film af dem, og tage nogle billeder med Panasonic LUMIX kameraet. I går var det jo kun Fuji'en, der blev "luftet". Det ville så også give mig et godt sammenligningsgrundlag... hvilket kamera er bedst?... Fuji eller Panasonic?
Jeg genfandt 2 af larverne, men opdagede så, at der sad en anden larve på Gederams planterne. Og nu blev det spændende... hva' fanden var det?. Larven var grønlig med et par "øjne" på forkroppen. Kunne det være en ung larve af Dueurtsværmer?... Og, hov... der var sgu' én til... spændende.
Jeg fik taget mine billeder og fortsatte min tur til Nørholm Skov. Her mødte jeg en flot Guldsmed, som jeg fik nogle gode billeder af, men der var ingen larver på de få Gederams planter, der voksede langs skovstien.
Sidste station på rundturen var brakmarken og den nærliggende skovlysning i Assenbæk Plantage. Heller ikke her fandt jeg nogen larver, men markens blomster var fyldt med Dagpåfugleøje, Aglais io, som synes at have et helt forrygende flyveår. Et par Nældens Takvinge, Aglais urticae og Tidselfugl, Vanessa cardui, blev det også til, og en enkelt guldsmed, nemlig Sort Hedelibel, Sympetrum danae.
Hjemkommet fra turen, fik jeg så identificeret de grønne larver og guldsmeden. Det viste sig, at det VAR unge larver af Dueurtsværmer, Deilephila elpenor, og guldsmeden var en Efterårs-Mosaikguldsmed, Aeshna mixta
Nåh ja, så var det lige spørgsmålet om Fuji eller Panasonic.... Well, jeg foretrækker stadigvæk Fuji'en...
Dueurtsværmer, Deilephila elpenor Efterårs-Mosaikguldsmed, Aeshna mixta Efterårs-Mosaikguldsmed, Aeshna mixta Dagpåfugleøje, Aglais io
 
 
August
04. august - Haldbjerg Plantage
Et skovområde, som blev ryddet for et par år siden, byder nu på et mangfoldigt dyre- og planteliv. Således også nogle små bevoksninger af Gederams.... Og ja, selvfølgelig skulle de da tjekkes for larver af Dueurtsværmer, Deilephila elpenor. Overraskende nok blev det en larve af Snerresværmer, Hyles galii, jeg først fik øje på. Et halvvoksent eksemplar. Men så var der altså også en Dueurtsværmer-larve, og den var da rigtig kommet i knibe. En meget vedholdende myre havde bidt sig fast i haserne på larven, og jeg måtte træde til som den reddende engel. Trods skub og kniben, nægtede myren at give slip på den, vel ca. 50 x større larve. Så jeg måtte sætte hårdt mod hårdt... myren mistede sin bagkrop. Men nixen du, ikke om den havde tænkt sig at slippe taget. Nu kender jeg ikke slutningen på historien, men mon ikke myren trods alt løb tør for kræfter, og larven overlevede?...
 
05. august - Ejstrup v/Kolding
Sidste år var jeg i Ejstrup for at lede efter Guldhale, Thecla betulae. Det lykkedes mig dog ikke at finde den. Derfor var det en af mine projekter for i år, og i dag skulle det så være.
Vejret viste sig fra sin "bedste side"... d.v.s. jeg blev drivvåd hele 2 gange. Men ind imellem bygerne var det et dejligt sommervejr, og det var så her, jeg så en helt forrygende hurtigt flyvende orange glimtende sommerfugl. Uden at ha' set den på nært hold, er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at det må være Guldhalen. Jeg kan dermed notere den tredje nye art for mig i år.
 
12. august - Ansager
Regnbyger, regnbyger, regnbyger... tjah... nok den vådeste og koldeste sommer jeg har oplevet i nyere tid.
Men... næste uge ser dog ud til at byde på et par dage HELT uden regn, så jeg glæder mig...
 
17. august - Gudenåens Udspring
For første gang i mere end 2 måneder har vejret holdt tørt i hele 3 døgn. Inspireret af Kis Boel Guldmann's fund af Kommabredpanden, Hesperia comma, v/Tanne Sø i Grærup, havde jeg i dag planlagt en tur dertil. Men så blev jeg distraheret af sidste års fund ved Gudenåens Udspring, hvor Kim og Renie Biledgård havde set omkring 30 eksemplarer. Så i stedet for at køre mod vest, blev kursen ændret til øst.
Jeg skal da lige love for, at jeg kom på arbejde. Jeg satsede jo på, at den ville være nogenlunde nem at gå til tidligt om formiddagen, så jeg var der allerede ved halvti-tiden. Men jeg skal da lige love for, at den havde "en kineser i rumpetten", og efter en halv times jagt, lignede det mere og mere en "mission impossible".
Men så satte den sig endelig på en af de mange blomster, og jeg fik nogle rimelige skud af den sjældne sommerfugl, som dermed er nummer 52 på min liste over danske dagsommerfugle.
Kommabredpande, Hesperia comma
 
19. august - Skjernåens Udspring/Gudenåens Udspring
I dag tog jeg igen afsted for at finde Kommabredpanden. Målet denne gang var Skjernåens Udspring. Desværre fandt jeg ingen bredpander der, så jeg fortsatte til det sted, hvor jeg havde set dem et par dage før. Heller ikke nogen succes. Så kun en enkelt, som jeg fik 7 dårlige foto's af. I det hele taget en rigtig "møgtur"...
På turen hjem passerede jeg Grene Sande, for at fotografere Sandrandøje. Planen var at bruge panasonic'ens 4K Photo funktion til at få foto's af sommerfuglens overside. Men, men , men... jeg kom for sent... Sandrandøjerne var allerede væk. Så endnu mere "møgtur"...
 
25. august - Bygholm Enge v/Horsens - Hessel
Endnu et forsøg skulle gøres på at få ram på Guldhalen. Denne gang i Bygholm Enge, hvor den var blevet meldt fra på F&N et par uger før. Desværre så jeg den igen kun i flugten, ialt 2 observationer blev det til. Endnu engang er jeg sikkert for sent på den. I det mindste kender jeg nu lidt til lokaliteten, og den ser helt sikkert spændende ud. Til næste år skal jeg herhen igen, bare meget tidligere...
Hjemme igen, valgte jeg at køre til den lille lucernemark i Hessel, for hvad der ikke lykkedes med Sandrandøjet forleden, skulle i dag afprøves på Citronsommerfuglen, Gonepteryx rhamni. Nemlig at få foto af sommerfuglens overside, som den jo ellers aldrig viser. Og det lykkedes da også så nogenlunde, men jeg holdt kun ud i ganske få minutter, for det var bagende varmt...
Citronsommerfugl, Gonepteryx rhamni
 
 
September
02. september - Hessel
Orange Høsommerfugl er foreløbig kun set på Lolland/Falster, men med det flotte sensommervejr håbede jeg selvfølgelig på en chance for at møde den igen, her på den lille lucernemark. Det gjorde jeg så ikke, og i det hele taget var det meget småt med arter. Admiralen og Tidselsommerfuglen ser ud til at ha' takket af for i år. Det er stadigvæk Dagpåfugleøje, som dominerer, sammen med enkelte Nældens Takvinger, Citronsommerfugle og Grønårede Kålsommerfugle.
Og jo, så var der jo lige den Store Gedehams, Vespa crabro, som vimsede rundt blandt sommerfuglene. Desværre satte den sig ikke, så jeg kunne nå at få et billede af den.
 
06. september - Krarup Lund
Det er efterhånden begrænset, hvad der er tilbage af sommerfugle, men så kan man jo bare gå ud og lede efter larver. Så af sted til Krarup Lund og kigge efter Nældesommerfuglens larver. Jeg har kun set en eneste Nældesommerfugl i år, og det var forårsformen, så jeg havde egentlig ikke det store håb om at finde larverne.
OG... tjah... sådan går det jo ofte, når man er kratlusker... man leder og leder i et par timer, og har så småt begyndt at pakke grejet og opgivet at finde noget denne dag... OG SÅ sidder de sgu' lige foran dig på en lille gruppe Brændenælder, på et sted jeg ikke havde ventet at finde dem... en ca. 20 larver af Nældesommerfugl, Araschnia levana... Frem med hele "kavaleriet" igen og "klik, klik, klik..".
Så blev det alligevel en god dag!...
 
08. september - Krarup Lund, Ansager
Det flotte vejr lokkede mig endnu engang til Krarup Lund for at fotografere Nældesommerfuglens larver igen. Jeg var nemlig ikke helt tilfreds med de første. En lille ekstra bonus var endnu en obs af Stor Gedehams, Vespa crabro, som i lighed med Nældesommerfuglen for øvrigt, samt et par andre dagsommerfuglearter, ser ud til at brede sig mod vest i disse år.
Ha... og hjemme i hækken fandt min skønne Madame en larve af Ligustersværmeren, Sphinx ligustri. Den har jeg aldrig set i vores hæk før...
 
10. september - Ansager
Hvad sker der da lige med vejret???... Hold da ferie, sikke et sensommervejr... sgu' nok desværre for sent at bede om ferie...
 
11. september - Pølmose
Så nåede jeg alligevel ud til Pølmose i år. Trods det fantastiske sensommervejr, var der dog ikke meget at komme efter sommerfuglemæssigt. Blot en enkelt Citronsommerfugl, Gonepteryx rhamni, og en Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi, blev det til. Nu er lokaliteten i forvejen ikke kendt for at være fyldt med sommerfuglearter. Derimod stadig liv og glade dage for Guldsmedene, især Sort Hedelibel, Sympetrum danae, og Blodrød Hedelibel, Sympetrum sanguineum.
 
17. september - Ansager
Sikke dog en fantastisk uge... termometeret nåede et par af dagene op over de 29 grader!!!
Dagsommerfuglene har dog efterhånden takket af for i år, og det har mine sommerfuglebuske også. Måske derfor ser jeg så få sommerfugle.
Men i dag er det blevet mærkbart køligere... bevares, vi har stadig omkring 20 grader, hvilket jo er ganske fornemt på denne tid af året.
 
25. september - Assenbæk Plantage
Det er ikke mange Admiraler, Vanessa atalanta, jeg har set i år. Andre steder i landet meldes den i 100'vis, så jeg må jo bo det forkerte sted...
Men i dag blev det skam til en 5-6 stykker, som nød det fine solskinsvejr med en god gang nedfaldsblommer. Og endnu et nyt fund af Stor Gedehams, Vespa crabro. Jeg har dermed set den 3 forskellige steder i år. Desværre er det dog ikke blevet til noget foto, da jeg indtil videre kun har mødt dem i omkringflyvende "mode"...
 
27. september - Assenbæk Plantage
Måske sæsonens sidste obs af sommerfugle, for nu skulle vejret blive mere efterårsagtigt. Der er dog lidt håb for, at det gode sensommervejr kommer tilbage efter en lille uges tid. Men en 3-4 Admiraler, Vanessa atalanta blev det til i dag...
Og så er de første forberedelser i gang angående næste års ture. Apollo, Parnassius apollo, har jo længe været på tale, og planen var da også, at det endelig skulle blive til virkelighed næste år, med en tur til den svenske ø Gotland, som helt sikkert er den mest sikre lokalitet i Norden for denne fantastiske sommerfugl. De planer er nu blevet radikalt ændret. Nu har jeg sat kursen mod Tyskland i stedet for, nærmere bestemt området omkring byen Cochem i Rheinland-Pfalz. Der har Apollo nemlig en lille population af underarten virginiensis. Mere om det senere....
 
 
Oktober
09. oktober - Ansager
Sommerfuglesæsonen er for alvor slut, men så kan man jo glæde sig over fint besøg ved fuglenes foderbræt. Hele 2 Spætmejser, Sitta europaea, var på besøg i dag.
 
22. oktober - Ansager
Så er det blevet tid til en STATUS OVER ÅRET 2016.
I starten af året lagde jeg planer for, hvad jeg gerne ville nå at se i løbet af sæsonen 2016. Det er jo så ikke altid, at man når det hele.
Årets absolutte højdepunkt var helt sikkert turen til Tranum Klit i Nordjylland sammen med Jesper. Målet var at filme og fotografere en af Danmarks sjældneste sommerfugle, nemlig
Hedepletvinge, Euphydryas aurinia. Og for søren da... vi ramte et fantastisk vejr og et væld af sommerfugle. Aldrig har jeg set denne sommerfugl i så stort et antal. Marken var helt levende. Som et ekstra lille bonus så vi også en Smalrandet Humlebisværmer, Hemaris tityus.
Et andet mål for 2016 var den
Brune Pletvinge, Melitaea athalia, som jeg mødte talrigt på en mark ved Salten Langsø. Sjovt nok beskrives lokaliteten som Addit Hede. Der var nu ikke meget hede over området.
Markperlemorsommerfuglen, Argynnis aglaja, som også stod på min ønskeliste, mødte jeg et helt uventet sted. Nemlig på Nørholm Hede. Jeg fik desværre kun lidt film med den, så den står endnu engang på listen for det kommende år.
Det samme gælder
Kommabredpande, Hesperia comma, som jeg var i Østjylland for at filme, nærmere bestemt ved Gudenåens Udspring. Bredpanden er nok en af de vildeste sommerfugle, jeg har mødt. Den HAR bogstavelig talt "ild i rumpetten".
Positivt var det også at møde
Foranderlig Blåfugl, Plebejus idas på Nørholm Hede igen. Det var efterhånden et par sæsoner siden, jeg sidst så den der. Og så endda i antal. Det var samtidig første gang jeg så hunnen.
Alt i alt blev det til 4 nye arter for mig i år:
Kommabredpande, Hesperia comma
Guldhale, Thecla betulae
Ensianblåfugl, Maculinea alcon
Argus, Plebejus argus
Dermed er jeg nået op på at have set 52 danske dagsommerfuglearter.
 
22. oktober - Ansager
Så er den gal igen.... jeg har forelsket mig i det nye Panasonic LUMIX FZ2000 kamera. Og det endda inden det er udkommet.... men for hunnen da... sikke dog nogle rygter, der allerede er sluppet ud om dets forrygende funktioner.
Et af de største irritationsmomenter ved forgængerne er den totalt ubrugelige zoom. Den zoomer alt alt for hurtigt. Det problem bliver nu løst på den nye model!!!
FZ300'erens fantastiske post focus funktion, får også et boost. I FZ2000'eren kan man nemlig "stacke" de op til 49 enkeltbilleder med forskellig fokuspunkter, i selve kameraet. Man behøver altså ikke investere i f.eks. Helicon Focus programmet.
Og så bliver det også muligt at styre antallet af billeder pr. sekund. På Youtube kan man se, hvad det betyder i praksis.... det er heeelt vildt.
Det gælder så sandelig også for "Dolly zoom" funktionen, en funktion man husker fra den første "Dødens Gab" film, hvor Roy Scheider sidder og kigger efter hajer på en stol, og baggrunden så nærmest zoomer ind på ham.... kan også ses på Youtube.
Kameraet skulle udkomme inden længe, og så bliver det spændende at se, hvad den ellers kan byde på af funktioner.

 
 
November
04. november - Ansager
Fed fed oplevelse her til morgen... En flok Silkehaler, Bombycilla garrulus, slog sig ned lige udenfor køkkenvinduet. De sad i toppen af ligusterhækken og spiste vel bærrene. Men inden jeg fik fat i kameraet, var de væk igen. Heldigvis kom de tilbage igen, men desværre ikke så tæt på, at jeg kunne få nogle brugbare billeder. De få skud jeg fik, var dog gode nok til en sikker identifikation.
Og nåh ja.... det er jo første gang jeg ser denne smukke fugl...
 
07. november - Ansager
Så er den første all over preview af FZ2000'eren kommet, og det ser sgu' godt ud. Nu venter jeg bare på, hvad GH5'eren kommer til at byde på. Hvad vi allerede ved, er ret lovende. Den kunne blive en hård konkurrent til 2000'eren. Kommer den med de samme features, kunne jeg muligvis overtales til at købe mit første kamera med udskiftelige objektiver.... Let's wait and see...
 
 
December
03. december - Ansager
Jeg starter lige med et lille kig tilbage på novembervejret, som overvejende var mild. En kort periode med nattefrost blev det dog til i starten af måneden. Koldeste nat blev målt til -7,9 her på matriklen.
December lægger også ud med frost om natten og dagtemperaturer omkring de 5 grader.
 - - -
Der er ikke rigtigt kommet nyt om Panasonics nye model, GH5'eren. Det forlyder dog, at den ikke kommer på markedet før en gang i marts eller april.
Prisen for selve huset forventes at ligge på ca. 15000. Dertil kommer så køb af objektiv, nok en ekstra udgift på omkring 5000.
GH5'eren bliver således mindst dobbelt så dyr som FZ2000'eren. FZ2000 bruger tilligemed de samme batterier, som jeg har til FZ300'eren... og dem har jeg 5 af.... Om GH5'eren også bruger disse batterier, ved jeg endnu ikke. Det ville jo være endnu en udgift, hvis jeg skal ud og købe en 4-5 ekstra batterier.
 - - -
PowerDirector 15 hedder mit nye videoredigeringsprogram. Jeg har ellers holdt mig trofast til Pinnacle Studio, men en søgning på nettet overbeviste mig om brugervenligheden af dette program. I en test af markedets bedste programmer, ligger den på en klar førsteplads, med Pinnacle ned som nr. 4.
Nu har jeg brugt programmet i næsten en måned, og er efterhånden ved at være ganske fortrolig med det. Og jeg må sgu' gi' testen ret. Det er meget lettere at arbejde med end Pinnacle. Indtil videre har jeg fået skruet 2 fine video'er sammen, af
Engkøllesværmer (LINK) og Sortåret Hvidvinge (LINK).
 
20. december - Ansager
Så er det lige før, at det er juleferie, og jeg har aftalt at mødes med Bo Skelmose én af dagene. Vi skal lige ha' en lille snak om det kommende års projekter, og måske kan der endda blive tale om en form for samarbejde, især hvis jeg vælger GH5'eren...
Vejrmæssigt har december været mild, og vi har været forskånet for hård frost indtil videre, og skal man tro DMI's prognose for resten af måneden, så holder vi os for det meste på omkring 5 grader plus.
Selvom december har været forholdsvis mild, er der kun blevet meldt en enkelt, omkringflyvende
Dagpåfugleøje. Sidste år var det jo mange flere.
 
27. december - Ansager
I dag besøgte jeg Bo Skelmose for at se og høre lidt om hans fotoudstyr, og få en snak om de kommende Panasonic kameraer FZ2000 og GH5. Ret meget klogere på, hvilken af dem der er bedst, blev vi nu ikke. Vi venter jo stadig på mere nyt om GH5'erens specifikationer. Der skulle dog ske noget omkring den 04. januar, så det bliver spændende at se, hvad den kan byde på. Bo mente dog, at min FZ300 slet ikke er så ringe endda.... ja, han var sågar en lille smule imponeret, følte jeg....
Jeg fik så også lige et par fif af "proff'en", og det er jo altid rart...