2014
 
Januar
01 januar - Ansager
Så går det løs med et nyt og spændende sommerfugleår, og her i den mørke vintertid sidder man så og drømmer og lægger planer for den kommende sæson.
De helt store forventninger har jeg til vores ferietur til Sydfrankrig i juli. Jeg glæder meget til at opleve den franske riviera med de berømte feriebyer Nice, Cannes, Monte Carlo, St. Tropez osv, men der er også skruet højt op for forventningerne til at opleve de Sydfranske sommerfugle-arter. Først og fremmest er det de store svalehaler der trækker. Det største trofæ vil helt sikkert være Apollo. Vil det lykkes mig at få billeder og video af denne fantastiske sommerfugl? Tjah, det vil tiden jo vise. Men ellers er der jo Almindelig Svalehale og Sydeuropæisk Svalehale. De skulle begge være sikre. I øvrigt er der mange arter, som også findes i Danmark. De skulle bare være mere almindelige der, så jeg håber at få rigtig mange gode "skud" til min fotodagbog.
På hjemmefronten skal jeg have undersøgt sidste års nye lokaliteter nærmere. Det bliver spændende at se hvad der gemmer sig der. Det var jo først i juni (Haltrup Hede, Abild Hede) og juli (Storemose) jeg undersøgte lokaliterne, så jeg er spændt på, hvilke arter jeg kan finde der allerede i maj. Spættet Bredpande så jeg jo en enkelt gang på Haltrup Hede ved mit første besøg der, så Gud ved om der måske også gemmer sig en Gråbåndet Bredpande der, for slet ikke at tale om Storemose, hvor der stadig er et stort område, jeg slet ikke har været omkring endnu. På Abild Hede forventer jeg faktisk at finde Moserandøje, eftersom der også vokser meget Kæruld i det mosede område, i lighed med Haltrup Hede. Og så skal der da også følges op på min obs af
Melbærris-Daguglen på Haltrup Hede. Ville være fantastisk om jeg kunne få et 100% bevis for, at den er der i form af et billede. Det samme gælder Abild Hede, som med sine mange klynger af Mosebølle burde være et oplagt sted for den lille ugle.
 
02. januar - Ansager
Vi lægger lige ud med præsentationen af nyt grej til fotografering: Et König Ring Light 60 LED. Med dette ekstraudstyr håber jeg at kunne levere endnu bedre foto's af især natsommerfuglene, som jo som regel er villige til at sidde stille i længere tid.
 
04. januar - Nørholm Skov, Kanalvej Ansager
Jeg KUNNE ikke nære mig... med nattemperaturer på omkring 6-8 grader, skulle det da lige prøves med lidt billygte-lyslokning. Der var selvfølgelig ikke noget... og dog, et eller andet micros møl strøg forbi lygterne på et tidspunkt...
 
05. januar - Nørholm Skov
I dag skulle det nye udstyr så afprøves. Eftersom der ikke er nogen sommerfugle, gik det ud over diverse svampe og en enkelt døsig Syvplettet Mariehøne, Coccinella septempunctata, der havde vovet sig frem i det lune vintervejr. Resultaterne tegner lovende. Nu er det så bare at vente på de første forårsdyr.
Syvplettet Mariehøne, Coccinella septempunctata  
 
12. januar - Ansager
Vinteren har indtil nu været meget mild, bortset fra en lettere frostperiode i slutningen af november og starten af december sidste år. Nu varsler DMI dog, at vi skal have endnu en periode med både dag- og nattefrost, men det ser ikke ud til at blive helt vildt koldt som sidste år.
 
18. januar - Ansager
I nat nåede vi så ned på minus 7,4 grader, denne vinters hidtil koldeste. Sammenholdt med en vindhastighed på 12-15 m/s føltes det som minus 20-25 grader.
 
31. januar - Ansager
Efter en periode med hundekoldt og blæsende vejr, ser det ud til, at der er lunere luft på vej. I nyhederne nævnte de lige, at der i gennemsnit kun har været 17 solskinstimer i hele januar, det lavest målte siden man startede med at registrere vejret.
 
Februar
03. februar - Ansager
Flot solskinsdag, stille vejr og 7,9 grader målt her i Ansager. Man kunne næsten fristes til at sige, at nu er foråret på vej, men det er nok lidt for tidligt at proklamere forårets komme, selvom DMI's vejrudsigt for februar ikke ser helt slem ud. Temperaturer mellem frysepunktet og op til en 5-7 grader om dagen er trods alt varmere end sidste år.
 
07. februar - Nørholm Skov
Så skulle det da lige prøves igen om der var dukket nogle forårsmålere op. Nixen, kun et par micros, som jeg ikke fik fat i.
 
21. februar - Nørholm Skov/Kanalvej Ansager
SÅ skete der endelig noget.... 4 Fjermålere, Agriopis pilosaria og 10+ Sortbåndet Frostmåler, Agriopis leucophaearia på Stokkebrovej ved Nørholm. Også på Kanalvej i Ansager fløj der leucophaearia.
 
24. februar - Nørholm Skov
Inden jeg kørte på arbejde var jeg lige forbi Nørholm Skov og fik 4 stk Sortbåndet Frostmåler, Agriopis leucophaearia og 3 stk Grågul Frostmåler, Agriopis marginaria.
 
27.februar - Ansager
I dag kom min kone Mercy hjem med denne flotte sommerfugl, en Almindelig Svalehale, Papilio machaon. Hun fandt den i en sending salat fra Italien. Hvordan den er endt der, er uvis, men jeg formoder, at den er fløjet ind i lastbilen og så blevet lukket inde, indtil den nåede her til Danmark. Svalehalen var tidligere en ganske almindelig sommerfugl i Danmark indtil 1950'erne. Den øgede intensivering og modernisering af landbruget, ødelagde desværre dens levesteder, og sommerfuglen uddøde i Danmark i 1980.
Almindelig Svalehale, Papilio machaon
 
Marts
01. marts - Ansager
I dag har jeg givet vores seneste dages "kæledægge", Svalehalen til min gode ven og samler John Mikkelsen. Den ville jo dø alligevel, så nu får han æren af at "udstoppe" den for mig. Allerhelst ville jeg jo have sendt den tilbage til Italien med en lastbil igen, men mon ikke chaufføren ville kigge noget undrende på mig ?!
 
01. marts - Nørholm Skov/Kanalvej Ansager
Eneste flyver denne aften var Grågul Frostmåler, Agriopis marginaria. Ialt 5 stk set. Det undrer mig lidt, at der ingen pilosaria og leucophaearia var. Er de mon allerede færdige for i år?
Grågul Frostmåler, Agriopis marginaria
 
07. marts - Nørholm Skov
Så kom den alligevel, omend kun i et enkelt eksemplar, Ege-Vintermåleren, Apocheima hispidaria.
 Ege-Vintermåler, Apocheima hispidaria
 
11. marts - Ansager
Min første dagsommerfugl i år blev Nældens Takvinge, Aglais urticae. Det flotte forårsagtige vejr har lokket de overvintrende arter frem. Ikke mindst i Pinseskoven på Amager, hvor der er observeret så sjældne arter som Sørgekåbe, Det hvide C og, som prikken på i'et den Østlige Takvinge, endda i flere eksemplarer.
 
14. marts - Ansager
Efter en god uge med forårsagtige temperaturer helt oppe i nærheden af de 20 grader, ser det nu ud til, at vi skal have noget mere normalt vejr for årstiden. Men hvilken uge det har været. I I alt 9 arter af dagsommerfugle er blevet observeret i Danmark allerede.
 
24. marts - Ansager
Det tidlige forår har også sat gang i blomsterne. Da jeg var nede ved Mikkelsen med Svalehalen, så jeg disse flotte Følfod, Tussilago farfara i vejkanten undervejs. Megen plads var der ikke blevet levnet til dem. En emsig landmand mener åbenbart, at han kan tillade sig at pløje marken næsten helt ud til asfalten.
I Assenbæk Plantage blomstrer de vilde blommetræer, og i Nørholm Skov titter de første Hvide Anemoner, Anemone nemorosa, frem.
Følfod, Tussilago farfara Følfod, Tussilago farfara Vild Blomme Hvid Anemone, Anemone nemorosa
 
25. marts - Assenbæk Plantage
Min første Citronsommerfugl, Gonepteryx rhamni, i år.
 
30. marts - Pølmose, Ansager
En tur i Pølmosen sammen med Jesper gav 3 Citronsommerfugle, Gonepteryx rhamni (2 hanner og en hun), samt en noget affløjet Nældens Takvinge, Aglais urticae.
Så er det "sommertid" og tid til den første lysaften i år. Det gav: 2 stk Orthosia cruda, 2 stk Orthosia cerasi, en enkelt Orthosia incerta og en Alsophila aescularia.
 
April
11. april - Haltrup Hede
I dag var jeg på jagt efter larverne af Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia. Æblet falder jo, som bekendt, ikke langt fra stammen, og det var da også lige nøjagtig i det område, hvor jeg sidste år fotograferede imago, at jeg fandt 2 spind med bittesmå larver. Udover dette dejlige fund, fløj der også et par Citronsommerfugle rundt. Og så var der bare gang i den Hvidbrystede Jordbi, Andrena vaga, som havde travlt med at bygge jordhuler.
Larver af Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia Hvidbrystet Jordbi, Andrena vaga
 
18. april - Haltrup
I dag var larverne så blevet en anelse større, og havde forladt spindene.
 
20. april - Storemose/Puglund Fiskesø, Ansager
På tur med Jesper. Det gav en Skovblåfugl, Celastrina argiolus i Storemose og en Spættet Bredpande, Pyrgus malvae ved Puglund Fiskesø. Jeg fik lidt bedre billeder end sidste år af dette lille dyr, men jeg er langtfra tilfreds, så jagten går videre. Endvidere så jeg årets første Aurora, Anthocharis cardamines og også årets første Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi.
I aften kom der følgende på mit lys: 1 Biston strataria, 1 Selenia dentaria og 1 Trichopteryx carpinata. Sidstnævnte er ikke almindelig i det vestjyske, så et pænt godt fund.
 
26. april - Krarup Lund, Haltrup Hede, Puglund Fiskesø
Så er også Nældesommerfugl, Araschnia levana på vingerne. 2 stk set i Krarup Lund.
Haltrup Hede har larverne af Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia, har nu spredt sig rundt i terrænet. Kan vel ikke vare længe før de forpupper sig.
Og ved Puglund Fiskesø fandt jeg endnu engang Spættet Bredpande, Pyrgus malvae, og denne gang fik jeg nogle brugbare billeder, hvilket netop var et af målene, som jeg havde sat mig for inden sæsonstart. Også den Lille Ildfugl, Lycaena phlaeas fløj ved søen.
 Nældesommerfugl, Araschnia levana Larve af Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia Spættet Bredpande, Pyrgus malvae Lille Ildfugl, Lycaena phlaeas
Den store, flotte Poppelbladbille, Chrysomela populi, træffer man ofte her om foråret. Denne her er fra Haltrup Hede.
 Poppelbladbille, Chrysomela populi  Poppelbladbille, Chrysomela populi
 
Maj
02. maj - Ansager
Jeg må erkende, at ringblitzen, som jeg købte i januar, ikke er meget bevendt, når der skal fotograferes "rastløse skabninger" som sommerfugle og andre insekter, for den er simpelthen ikke lysstærk nok. Den fungerer fint med stillestående motiver (svampe, blomster o.l.), da jeg i denne sammenhæng ikke er afhængig af hurtige lukkertider. Så nu er der investeret i en "rigtig" flash, som oven i købet passer, og samarbejder med kameraet. Det er modellen Fujifilm EF-42 Flash. Det smarte er bl.a. at man kan styre mængden og retningen af flash-lyset. Indstillingen går fra fuld skrald (1:1) og op til 1:64, altså en 64'tyvendedel af max power. En stor fordel, når man skal opnå den rigtige mængde lys. Den indbyggede blitz er såmænd også ganske udmærket i de fleste tilfælde, men der opstår så tit et problem med skygger, når zoom'en køres langt ud.
Og jeg bruger altså ofte flash i strålende solskin. Det er sikkert overraskende for mange, og atter andre vil mene, det er "forbudt", men JEG vil til enhver tid holde fast på, at det i mange tilfælde lige giver det sidste "pift" til et godt foto...
 
09. maj - Ansager
Lysfælden tiltrak i aften flg. dyr: 2 Notodonta dromedarius, 1 Pheosia gnoma og 1 Calocasia coryli
 
15. maj - Ansager
Vejret har ikke været med mig her i starten af maj. Der har godt nok været nogle solskinsdage, men weekenderne, hvor jeg har tid og mulighed for at komme ud, har været kølige og regnfulde. NU ser det dog ud til at den kommende weekend bliver rigtig flot, så jeg glæder mig til at få gang i kameraet og få afprøvet min nye blitz.
 
16. maj - Assenbæk Plantage
En dag hvor solen kæmpede med skyerne om at få overtaget. I de korte, men dejlige solskinsglimt lykkedes det mig at få nogle gode skud af Aurora, Anthocharis cardamines, og sørme om ikke Nældesommerfugl, Araschnia levana, var at finde ved stien ned til dambruget. Og så fik jeg afprøvet min blitz... resultat... super duper !!!
Aurora, Anthocharis cardamines Aurora, Anthocharis cardamines Nældesommerfugl, Araschnia levana Blå Libel, Libellula depressa
 
17. maj - Nørholm Hede, Abild Hede, Haltrup Hede
I dag var jeg afsted sammen med Jesper, og vi oplevede noget helt usædvanligt... en Skovrandøje, Pararge aegeria midt på Nørholm Hede. Havde jeg ikke selv set den, ville jeg ha' troet, at manden havde fået solstik... men nej, det var skam rigtig nok. Derudover så vi mange Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi og også et par Skovblåfugle, Celastrina argiolus.
Efter Nørholm fortsatte vi til Abild Hede, og derfra kan vi notere Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi og Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi.
Sidste destination i dag var Haltrup Hede, hvor vi fandt en meget meget slidt Dagpåfugleøje, Aglais io, Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi og sørme om ikke det også var en enkelt Spættet Bredpande, Pyrgus malvae.
Det var så også i dag, at jagten på at finde Melbærris-Dagugle, Anarta cordigera og Lyng-Dagugle, Anarta myrtilli, gik ind. Som før nævnt havde jeg Jesper med, og vi startede på Nørholm Hede. Der var de ikke. Så tog vi videre til Abild Hede, og netop på denne hede har jeg jo gået med store forventninger om da at finde cordigera. Der skete da også dette, at Jesper mente at have set den, og kaldte mig derhen, hvor han havde set den. Og jeps, der VAR en ugle... men, desværre så jeg den kun ganske kort, og fra en vinkel, der gjorde en sikker bestemmelse umulig. Hvad jeg dog kan fastslå med absolut sikkerhed... DER ER ENTEN cordigera eller myrtilli på Abild Hede. Så er det bare med at komme derud en af de nærmeste dage og få sagen afgjort. Det bliver virkelig spændende!
 
18. maj - Haltrup Hede, Storemose
Haltrup Hede så jeg i dag Spættet Bredpande, Pyrgus malvae og Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi
På årets første besøg i Storemose fandt jeg omkring 10-15 nyklækkede Blodplet, Tyria jacobaeae, som flagrede rundt i det flotte solskinsvejr. Teorien om, at de først skulle blive aktive omkring 17-tiden, kan jeg ikke nikke genkendende til. I Vestjylland synes de ikke at kende klokken, i så fald. Turen gav også en Kløverugle, Euclidia mi og 2 Brun Kløverugle, Euclidia glyphica.
Blodplet, Tyria jacobaeae Blodplet, Tyria jacobaeae Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi
 
20. maj - Abild Hede
CORDIGERA - CORDIGERA - CORDIGERAAAAAA !!!
Yesssss, nyt findested for Melbærris-Dagugle, Anarta cordigera.... 1 eksemplar set på Abild Hede! Så lykkedes det altså at fuldføre en af de missioner, jeg har sat mig i år. Jeg gennemsøgte området i ca. 2 timer, men så kun dette ene eksemplar. Den burde faktisk være der i massevis, når man tager antallet af Melbærrisbuske i betragtning. Nu er området pænt stort, og jeg nåede da heller ikke ret langt på de to timer, så måske findes de i antal et helt andet sted på heden, i lighed med bestanden på Nørholm Hede, som holder til i et lille afgrænset område.
Som om en sjældenhed ikke var nok, så fik jeg skam også en "rødlistet" måler i dag, nemlig Hvidtjørn-Måler, Chlorissa viridata. En sjældenhed fuldt på højde med cordigera.
 
22. maj - Abild Hede
Igen en supersikker 110% obs af Melbærris-Dagugle, Anarta cordigera. Jeg så 3 andre, men er ikke sikker på om det er cordigera eller myrtilli. Det vil dog ikke overraske mig, hvis også myrtilli flyver på heden. Igen også hele 2 eksemplarer af den sjældne Hvidtjørn-Måler, Chlorissa viridata set og fotograferet.
Melbærris-Dagugle, Anarta cordigera Melbærris-Dagugle, Anarta cordigera
 
24. maj - Ansager
Lyste ganske kort, men fik dog 3 stk Gul Græsugle, Charanyca trigrammica - 1 Dueurt-Bladmåler, Ecliptopera silaceata - 1 Sump-Bladmåler, Orthonoma vittata
 
25. maj - Haltrup Hede
Så er det EDDERMUGME slået fast med "syv tommer søm". Melbærris-Dagugle, Anarta cordigera ER på Haltrup Hede. Det korte syn, jeg fik af den sidste år, var jo sådan set nok til at kunne fastslå dens tilstedeværelse på heden, men en lille flig af tvivl var der jo alligevel, må jeg tilstå. Den tvivl blev lige gjort grueligt til skamme i dag. Hele 2 eksemplarer og så endda også med foto, ganske vist møgdårlige, men alligevel.
Med et slag er findestederne for uglen nu fordoblet på Fugle&Natur's kort.... Ik' så ring' endda...
Og sørme om ikke Hvidtjørn-Måler, Chlorissa viridata også er her. 2 stk. som jeg vist overraskede i parring. Jeg nåede desværre at få billede af parringen.
Så var det da også lige dagen for årets første obs af Admiral, Vanessa atalanta.
Melbærris-Dagugle, Anarta cordigera
 
30. maj - Nørholm Hede og Eng
Endnu en succes-oplevelse med Melbærris-Dagugle, Anarta cordigera, ialt 3 stk. set på heden. Denne gang på venstre side af stien, der fører ned til engen. DER har jeg aldrig mødt den før. Dejlig afslutning på en succesfuld eftersøgning af arten på Haltrup, Abild og Nørholm heder.
Desuden så jeg en hel del Grøn Køllesværmer, Adscita statices og Kløverugle, Euclidia mi.
Også dagsommerfuglene var der mange af. Her er listen: ca. 20 stk. Okkergul Randøje, Coenonympha tullia - 3 stk. Brunlig Perlemorsommerfugl, Boloria selene - 6 stk. Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia - 1 Aurora, Anthocharis cardamines (hun) - 3 stk. Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus - 1 Skovblåfugl, Celastrina argiolus - 1 Stor Bredpande, Ochlodes sylvanus og ca. 10 stk. Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi.
Grøn Køllesværmer, Adscita statices Brunlig Perlemorsommerfugl, Boloria selene Aurora, Anthocharis cardamines Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia
 
Til slut et lille potpourri over denne måneds bedste billeder af andre insektgrupper.
Nældesnudebille, Phyllobius pomaceus Blåvinget Pragtvandnymfe, Calopteryx virgo Grøn Guldbasse, Cetonia aurata Poppelbaldbille, Chrysomela populi
Myrebladbille, Clytra quadripunctata Stor Farvevandnymfe, Ischnura elegans Toplettet Mariehøne, Adalia bipunctata Krumbenet Ådselgraver, Nicrophorus vespillo
   
Tørve-silkesvirreflue, Sericomyia silentis Fireplettet Libel, Libellula quadrimaculata    
 
Juni
01. juni - Storemose
I det lidt overskyede vejr, var der mange målere på vingerne. F.eks var Hvidvingemåler, Siona lineata ret talrig. Der var også en enkelt Syremåler, Timandra comae - en Sortrandet Måler, Lomaspilis marginata - et par Sortmålere, Odezia atrata - Lyngmåler, Ematurga atomaria. Kløverugle, Euclidia mi og Brun Kløverugle, Euclidia glyphica var der også en del af. Som prikken over i'et fandt jeg 2 larver af Gulhale, Euproctis similis. De er bare fantastisk flotte. Af gadsommerfugle så jeg 1 Aurora, Anthocharis cardamines (hun) - 1 Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia og 1 Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi (han).
larve af Gulhale, Euproctis similis Syremåler, Timandra comae
 
07. juni - Haltrup Hede, Storemose, Ansager
I dag tog jeg til Haltrup Hede for at lede efter Moserandøje. Bo Skelmose vil nemlig gerne lave lidt video med den. Der var dog ingen randøjer. Til gengæld så jeg flg. arter: 1 Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus -1 Spættet Bredpande, Pyrgus malvae - 5 Brunlig Perlemorsommerfugl, Boloria selene - 1 Okkergul Pletvinge, Melitaea cinxia - 1 Stor Bredpande, Ochlodes sylvanus - 5 Hvidvingemåler, Siona lineata - 5 Sortmåler, Odezia atrata - 1 Okkergul Bladmåler, Camptogramma bilineata.
I Storemose så jeg en Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi. Det er det første fund af denne art i Storemose. En flot han af Isblåfugl, Polyommatus amandus var der også. Ellers virkede mosen utrolig fattig på sommerfugleliv til trods for at der var en masse blomster.
I nat lod jeg lyset stå tændt til kl. 04.00. Der var en hel del dyr, men ikke noget specielt, lige bortset fra en pæn stor Ligustersværmer, Sphinx ligustri. Her er listen over de øvrige:  2 Almindelig Tigerspinder, Spilosoma lubricipeda - 1 Gul Tigerspinder, Spilosoma lutea - 6 Gul Græsugle, Charanyca trigrammica - 10 Udråbstegnsugle, Agrotis exclamationis - 1 Smalvingemåler, Plagodis dolabraria - 1 Almindelig Birkemåler, Biston betularia - 4 Blodplet, Tyria jacobaeae
Sortmåler, Odezia atrata Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi Isblåfugl, Polyommatus amandus Spættet Bredpande, Pyrgus malvae
 
10. juni - Haltrup
Her til morges skrev Bo Skelmose til mig, at han ville ud og se efter Moserandøjerne. Jeg tog en hurtig morgenlur efter mit natarbejde og kørte derud kl. 12.00. Da var han allerede i fuld gang med at jagte dyrene. De ville dog ikke sætte sig, så han fik ikke de ønskede optagelser i dag. Det er sjovt at mange af sommerfuglene er så svære at komme i nærheden af lige efter klækning. Det er ligesom når man lukker køerne ud for første gang, så farer de af sted og fjoller rundt. Om en uges tid er det nok lettere at få billeder. Ialt så jeg omkring 15-20 Moserandøje, Coenonympha tullia og sørme om ikke Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi nu også er kommet frem. Jeg så en 6-8 stykker, og de flagrede også bare rundt på må og få uden at sætte sig.
YESSS... Lyng-Dagugle, Anarta myrtilli. Ny art for området. Fik kun et par halvdårlige billeder. Dermed kan jeg bekræfte at begge de to små dagflyvende ugler, myrtilli og cordigera, findes på heden.
Lyng-Dagugle, Anarta myrtilli
 
14. juni - Storemose
Så er køllesværmerne kommet på vingerne. Ialt ca. 10 stk. set i dag. Arten er på Fugle og Natur identificeret til at være Eng-Køllesværmer, Zygaena trifolii. Og hunnen af Isblåfugl, Polyommatus amandus er også på vingerne. 2 stk. set i dag.
Isblåfugl, Polyommatus amandus - hun
 
25. juni - Haltrup Hede
Den sidste lille udflugt i den danske natur inden det går til Sydfrankrig. Bedste fund var omkring 10 stk Moserandøje, Coenonympha tullia. Ellers var der bare Engrandøje, Aphantopus hyperantus, Græsrandøje, Maniola jurtina og Stor Bredpande, Ochlodes sylvanus.
 
Og så lige et par billeder af de andre insekter jeg mødte i juni:
Tvetandbladbille, Chrysolina fastuosa Tidselbuk, Agapanthia villosoviridescens Vandnymfe sp. i parring Lille Kærguldsmed, Leucorrhinia dubia
 
Juli
01. juli - Ansager
I dag rejser vi til Sydfrankrig. Jeg skal selvfølgelig ned og fotografere sommerfuglene. Se billeder fra turen på Foto Galleri-siden under "Sydfrankrig 2014".
 
14. juli - Ansager
Så er jeg tilbage fra Sydfrankrig. Sommerfuglemæssigt blev det lidt en skuffelse. På dagen, hvor jeg skulle have været på tur med en af de lokale sommerfugleeksperter, blev det dårligt vejr, så vi kom ikke af sted. Heldigvis fik jeg dog min lyst stillet i sommerfuglehaven i Digne-les-Bains, hvor jeg fik fotograferet en lang række arter, som man kan se under ovenstående link.
 
17. juli - Assenbæk Plantage, Krarup
Tilbage i Danmark og på tur med Jesper. I Assenbæk Plantage så vi: 1 Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus (hun) - 5 Dukatsommerfugl, Lycaena virgaureaea (hanner) - 1 Nældens Takvinge, Aglais urticae og 1 Tidselsommerfugl, Vanessa cardui.
I Krarup Lund var der: 1 Skovblåfugl, Celastrina argiolus - 1 Admiral, Vanessa atalanta - 4 Græsrandøje, Maniola jurtina - 10 Engrandøje, Aphantopus hyperantus og 1 Nældesommerfugl, Araschnia levana.
 
18. juli - Storemose
I dag så flg. arter i mosen: 1 Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus (hun) - 5 Dukatsommefugl, Lycaena virgaureae (hanner) - 1 Rødplettet Blåfugl, Aricia agestis - 1 Dagpåfugleøje, Aglais io - 20 Engrandøje, Aphantopus hyperantus - 6 Græsrandøje, Maniola jurtina - 1 Nældens Takvinge, Aglais urticae og 2 Nældesommerfugl, Araschnia levana.
Engrandøje, Aphantopus hyperantus Nældesommerfugl, Araschnia levana  Tidselsommerfugl, Vanessa cardui Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus (hun)
 
August
08. august - Hessel
Det meget varme vejr de seneste 14 dage, har gjort det helt ulideligt at løbe rundt og fotografere, så jeg har INTET fået lavet. Men i dag ser ud til at blive den sidste varme dag i denne omgang, så om eftermiddagen tager jeg ud til den lille plet med lucerne, for at fotografere lidt.

Orange Høsommerfugl, Colias croceus

Orange Høsommerfugl, Colias croceus
OG FOR HUNNEN DA.... det var godt jeg kom afsted... Orange Høsommerfugl, Colias croceus !!!... og kun det 3. fund i år. Helt fantastisk oplevelse. Jeg har jo ikke set den siden 1983, hvor jeg indfangede nogle eksemplarer i Grimstrup og Kjelst v/Ho. Det hele var nær gået i total kaos. da jeg ikke havde været ude at fotografere i lang tid, havde jeg ikke rigtig styr på hvor meget batteri jeg havde tilbage, men jeg var sikker på at jeg havde en helt opladet i reserve. DET havde jeg så bare ikke, så det var heldigt, at jeg nåede at få skudt et par billeder inden batteriet i kameraet sagde stop.
Det skal da også lige nævnes, at jeg også så årets første Storplettet Perlemorsommerfugl, Issoria lathonia på lucernemarken.
 
20. august - Assenbæk Plantage
På stien hen til brakmarken fandt jeg Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi, i parring og en 5-6 Admiraler, Vanessa atalanta, som drak sig en lille "skid" på af de gærende blommer.
 
23. august - Ansager
På Kanalvej ved tennisbanen fandt jeg omkring 10 larver af Nældens Takvinge, Aglais urticae.
 
31. august - Ansager
Well, meget er det jo ikke ligefrem blevet til siden midten af juli. Jeg har på en eller anden måde pådraget mig en gang Nældefeber, som har sat noget af en dæmper for min energi. Jeg skal til hudspecialist senere i år, og så må vi se, om de kan finde ud af årsagen til udbrudet...
 
September
13. september - Kvie Sø
En tur til Kvie Sø gav følgende arter: Lille Ildfugl, Lycaena phlaeas - Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus - Storplettet Perlemorsommerfugl, Issoria lathonia - Brunlig Perlemorsommerfugl, Boloria selene.
 
Så er det tid til endnu en lille fotoserie af de andre insekter fotograferet i august og september:
  Hedelibel sp. Skorpionflue sp. Edderkop sp.
Snyltehveps sp. Almindelig gødningsflue, Scathophaga stercoraria Korsedderkop, Araneus diadematus Hedelibel sp.
 
19. september - Puglund
Årets sidste sommerfugle: Lille Ildfugl, Lycaena phlaeas og en meget slidt Nældesommerfugl, Araschnia levana.
Nældesommerfugl, Araschnia levana  
 
Oktober
03. oktober - Nørholm Hede
Sæsonen går på hæld. En sidste tur til Nørholm Hede bød på et par larver af Egespinder, Lasiocampa quercus, og dem har jeg aldrig set før.
Egespinder, Lasiocampa quercus  
 
STATUS over året 2014:
Så er det igen blevet tid til en vurdering af årets største oplevelser. Som jeg skrev i januar, havde jeg store forventninger til Frankrigsturen, og det blev da også en skøn oplevelse. Desværre nåede jeg ikke helt det, som jeg havde sat næsen op efter. Det skyldtes dels vejret, dels manglende tid, men alt i alt var det en rigtig god tur, og den største oplevelse var vel at se Sydeuropæisk Svalehale, Iphiclides podalirius.
Men allerede inden Frankrigsturen havde jeg den fantastiske oplevelse at finde Melbærris-Dagugle, Anarta cordigera på hele 2 nye lokaliteter. Det var jo netop et af de mål, jeg havde sat mig for året 2014. Så jeg kan nu sige: MISSION COMPLETED !!!
En anden helt stor oplevelse kom i august, hvor jeg var heldig at se og fotografere den sjældne Orange Høsommerfugl, Colias croceus. I alt 7 eksemplarer blev observeret i Danmark i 2014, og det er dermed den sjældnest observerede sommerfugl af de 69 arter, der blev set i år.