November 2009
Sådan lidt tilfældigt, kom jeg ind på hjemmesiden www.fugleognatur.dk og blev ret hurtig medlem, for jeg havde jo en hel masse gamle sommerfugle, som manglede at blive registreret. Så jeg gik i gang med at fotografere nogle af de mest spændende dyr med vores lille digitalkamera. Kvaliteten af billederne var så som så, men de kunne da bruges, i mangel af bedre.
Det skulle så blive min spæde start på en tilbagevenden til fordums store hobby, nu bare på et helt andet plan. For her kunne jeg jo møde en hel masse ligesindede og få bestemt dyr, som jeg var i tvivl om. Noget, der ikke var muligt for blot få år siden.
 
2010
I marts 2010 anskaffede jeg mig så et nyt, superfedt videokamera, en Sony Handycam HDR-CX505, som kunne optage i HD-kvalitet. Okayyy... det skulle da afprøves i naturen....

28. juni 2010
blev dagen, der for alvor satte gang i mit "sommerfugleri" igen. Først mødte jeg en Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi ved Puglund Fiskesø. En lille time efter filmer jeg noget i parken i Ansager, som jeg ikke er helt sikker på hvad er...
Et tjek på computeren derhjemme lader dog ingen tvivl til overs.... jeg har set og filmet min første Nældesommerfugl, Araschnia levana !!!
Det var sådan en dag, som helt tager pusten fra dig, og helt på højde med mit første møde med Aurora i 1981. Tænk engang at finde 2, for dig, helt nye sommerfugle på samme dag.... tja, hva' ska' jeg sige?.... Kohberg?...
Billederne herunder er taget fra videoklip.
Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi
Nældesommerfugl, Araschnia levana
Jeg fulgte selvfølgelig op på fundet af Nældesommerfuglen i et forsøg på at finde sommerformen også. Det lykkedes dog ikke at finde den igen dette år, men..... bare vent....
 
2011
Fra 2011 begyndte jeg at føre dagbog over mine ture. Det efterfølgende er derfor notater fra denne dagbog.
 
01. april - Ansager
Så kom foråret endelig, og dermed også de 2 første Citronsommerfugle, Gonepteryx rhamni, begge hanner.
 
09. maj - Nørholm Hede
På denne dejlige majdag tog jeg til Nørholm Hede for at filme de to små, hurtigt flyvende dagugler, Melbærris-Dagugle, Anarta cordigera og Lyng-Dagugle, Anarta myrtilli. Man kan godt sige, at jeg kom lidt på overarbejde, for at fange disse dyr med kameraet, er mindst ligeså vanskelig, som at fange dem med net. Det lykkedes mig dog at få et enkelt brugbart skud af cordigera i de godt 3 timer, jeg var der. Myrtilli så jeg (vistnok) ikke den dag, men der var mange cordigera på de små pletter med mosebølle. Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi var der også mange af.
 
03. juni - Oudrup Østerhede/Lundby Hede
Så blev det dagen for den længe planlagte tur til Nordjylland for at finde og filme den meget sjældne Hedepletvinge, Euphydryas aurinia. Det lykkedes da også at finde den, men mine video-optagelser blev ikke så gode. Derfor skal jeg afsted igen i 2012. Der var nok en 15-20 stk på et ganske lille område. Hedepletvingen er for mig en helt speciel sommerfugl, fordi den indtil 1975 fandtes på Nørholm Hede.
 
27. juni - Puglund Fiskesø
Så var der igen en, for mig, ny art. Nemlig den lille Dværgblåfugl, Cupido minimus.
 
10. juli - Nørholm Hede og Eng
Så gik turen til engområdet ved Nørholm Hede, hvor jeg kunne notere flg. arter: 3 Dukatsommerfugle, Lycaena virgaureae, 2 Lille Ildfugl, Lycaena phlaeas og 3 Nældens Takvinge, Aglais urticae. På Heden så jeg: 5 Foranderlig Blåfugl, Plebejus idas, Citronsommerfugl, Gonepteryx rhamni, Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi og en Purpurmåler, Lythria cruentaria.
 
11. juli - Nørholm Hede og Eng
I dag var der endnu flere Dukatsommerfugle, Lycaena virgaureae, sjovt nok kun hanner. Også denne gang kunne jeg notere 3 Foranderlig Blåfugl Plebejus idas, 1 Stor Bredpande, Ochlodes sylvanus og 2 Purpurmålere, Lythria cruentaria.
 
16. juli - Grene Sande
Mit første besøg på denne lokalitet resulterede i flg. arter: 2 Isblåfugle, Polyommatus amandus, 3 Skovblåfugle, Celastrina argiolus, 3 Storplettet Perlemorfugle, Issoria lathonia og ca. 20 Dukatsommerfugle, Lycaena virgaureae. Jeg gik faktisk efter Ensianblåfuglen, Maculinea alcon, som på FN var blevet meldt set derfra, men jeg fik altså "kun" Isblåfugle på mine optagelser.
 
20. juli - Grene Sande
På dette andet besøg i Grene Sande gik jeg efter Sandrandøjet, Hipparchia semele, og jeg så da også en 10-15 stykker. Sandrandøjet må være den sande mester i camouflage. Umulig at få øje på, før man kommer til at jage den op.
 
26. juli - Nørholm Hede og Eng
Admiral, Vanessa atalanta - Dagpåfugleøje, Aglais io - Nældens takvinge, Aglais urticae - Tidselsommerfugl, Vanessa cardui - Almindelig Blåfugl, Polyommatus icarus - Citronsommerfugl, Gonepteryx rhamni og Dukatsommerfugl, Lycaena virgaureae.
 
26. juli - Puglund Fiskesø
Så kan jeg også notere Dukatsommerfuglen, Lycaena virgaureae fra denne lokalitet: ialt 4 stk set. Og så var der bare i hundredvis af Blodplet-larver, Tyria jacobaeae på Brandbæger planterne på marken ved siden af søen.
 
03. august - Ellebæk Mose
Det er nok omkring 25 år siden, jeg sidst har været på denne lokalitet, som var min foretrukne "jagtmark" tilbage i 70'erne og 80'erne. Og det skulle vise sig at blive noget af et fantastisk gensyn. Godt nok er mosen nærmest groet helt til, men på den braklagte mark ved siden af, fandt jeg hele 2 nye arter for området: Rødplettet Blåfugl, Aricia agestis og Nældesommerfuglen, Araschnia levana. Nældesommerfuglen så jeg jo for første gang sidste år, og det var forårsgenerationen, så fundet i dag var min første observation af sommergenerationen.
Derudover kunne jeg notere: Admiral, Dagpåfugleøje, Nældens Takvinge, Tidselsommerfugl, Citronsommerfugl, Engrandøje, Græsrandøje, Stor Kålsommerfugl, Storplettet Perlemorfugl og Dukatsommerfugl.
 
06. august - Kvie Sø
Det var vist dagen for Brunlig Perlemorsommerfugl, Boloria selene. Der var vel over 100 på det lille eng- og græsområde ned til søen. Andre arter: Tidselsommerfugl, Citronsommerfugl, Almindelig Blåfugl og Lille Kålsommerfugl.
 
13.08 - Ellebæk Mose
Endnu et besøg på min gamle lokalitet. Denne gang var vejret dog ikke for godt, men jeg så da den Rødplettede Blåfugl igen, sammen med Citronsommerfugl, Dagpåleøje, Admiral og Storplettet Perlemorfugl.
 
26. august - Kvie Sø
ca. 50 Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi.
 
27. september - Ansager
Efterårsvejret satte allerede ind i slutningen af august, og det eneste jeg kan notere fra september er Nældens Takvinge, Aglais urticae.